2022. szeptember 29.
Széchenyi 2020
Széchenyi 2020

II. Természettudományos Oktatási Szakkiállítás

A Piarista Iskola Öveges Diáklaborja rendezte október 3-án, szombaton a II. Természettudományos Oktatási Szakkiállítást.

A rendezvényen tanárok és diákok mutathatták be a természettudományos oktatásban használt módszereiket. Célja, hogy bemutassa a természettudományok oktatásában alkalmazott módszerek sokszínűségét, ezzel megerősítést adjon a pedagógusoknak. Egyben találkozási lehetőséget is biztosítottunk a területen dolgozó, kutató diákoknak, tanároknak.

A kiállításon az alábbi kategóriákban tartottak diákok, tanárok bemutatót:

  • 5-10 perces rövidfilmek, rövid előadások
  • fényképkiállítás
  • poszter kiállítás
  • kísérleti bemutatók

A program a Piarista Rend Magyar Tartományának „Természettudományos centrum létrehozása Öveges József egykori kecskeméti piarista iskolájában" című projektjének keretében valósult meg.

Több mint 60 intézményből több mint 200 résztvevő érkezett Kecskemétre a kiállításra az egész országból, Kisvárdától Szombathelyig. A programok három különböző szekcióban zajlottak: fizika, kémia és biológia. A diákok és tanárok által tartott természettudományi tárgyú előadások száma több mint 40 volt a különböző szekciókban. A résztvevőknek lehetőségük volt az Öveges Diáklabor projektkísérleteit is kipróbálni.

A rendezvény díszvendége Dr. Ulrike Martin, a dortmundi Kitz.Do diáklabor vezetője, a német laborszövetség képviselője tartott előadást „A német nyelvterület diáklaborjainak szövetsége" címmel.

A programmal párhuzamosan a magyarországi Öveges laborok találkozója is zajlott. Az elmúlt pár évben uniós forrásból 66 diáklabor jött létre iskolákban. A megjelentek lépéseket tettek, hogy a laborok szövetséget hozzanak létre, ami segíti munkájukat különösen a szakmai együttműködés, fejlesztés területén. Közösen kívánnak kapcsolatrendszert kiépíteni az iskolafenntartókkal, felsőoktatással, szakmai műhelyekkel és az iparral, vállalkozásokkal, hogy a magyarországi természettudományos oktatás fejlesztésében hatékonyan tudjanak jelen lenni. Kecskeméten és környékén a Bányai Júlia Gimnáziumban, Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnáziumban, Dabason a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumban, Kalocsán a Szent István Gimnáziumban és a rendezvényt szervező Piarista Iskolában működik Öveges labor.

Lévai Zita Mariann laborvezető, Mikulás Domonkos igazgatóhelyettes